Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
Vegán BCAA források

A szervezet aminosavakat, a fehérjék építőelemeit alkalmazza számos különböző funkcióra, beleértve a szövetek regenerálását, a növekedést és az izomfejlesztést. A leucin, az izoleucin és a valin az a három elágazó láncú aminosav, amelyek BCAA-ként is ismertek, s melyekre a szervezetnek kiemelten szüksége van a megfelelő működéshez, ezért a vegán étrendben is elengedhetetlen a bevitelük.

Növényi alapú BCAA források

A szójabab, a szárazbab, a lima bab, a lencse, a barna rizs, a teljes kiőrlésű búza, a kukorica és a diófélék, például a mandula és a kesudió jó elágazó láncú aminosavakat jelentenek számunkra. Az összes növényi alapú élelmiszer közül a babnak a legmagasabb a teljes fehérje értéke, ezért a legjobb választás a BCAA-k számára. 300 g vegán szárazbab főzelék például körülbelül 1 grammot tartalmaz mindegyik BCAA-ból. Összehasonlításképpen 250 g főtt barna rizs és 185 g quinoa csak 0,4 gramm leucint, 0,2 gramm izoleucint és 0,3 gramm valint tartalmaz.

Vegán BCAA források aminosavak szerint

  1. Valin növényi forrásai: a bab, a spenót, a hüvelyesek, a brokkoli, a szezámmag, a kendermag, a chia mag, a szója, a földimogyoró, a teljes kiőrlésű gabonák, a füge, az avokádó, az alma, a magvak és azok csíráztatott változatai, az áfonya, a tőzegáfonya, a narancs és a sárgabarack.
  2. Izoleucin növényi forrásai: a rozs, a szója, a kesudió, a mandula, a zab, a lencse, a bab, a barna rizs, a káposzta, a kendermag, a chia mag, a spenót, a tök, a tökmag, a napraforgómag, a szezámmag, az áfonya, az alma és a kivi.
  3. Leucin növényi forrásai: tengeri hínár, sütőtök, borsó és borsófehérje, teljes kiőrlésű rizs, szezámmag, vízi mogyoró (sulyom termése), fehérrépa, szója, napraforgómag, vesebab, füge, avokádó, mazsola, datolya, alma, áfonya, banán.

Változatos fajták biztosítása az étrendben

Érdemes tudni, hogy a szervezetben lévő BCAA-k mintegy 35 százaléka koncentrálódik az izomszövetekben. Ezért fontos, hogy étkezésünkkor ne korlátozzuk magunkat egy típusú táplálékra, és törekedjünk arra, hogy például minél többféle hínár, leveles zöldség, kendermag, chia magvak, gabonák, hüvelyesek, más magok és babok legyenek az étrendben biztosítva általuk, hogy elég magas minőségű legyen a növényi fehérje a tányérunkban minden nap.

forrás:
www.onegreenplanet.org
livestrong.com
naturalhealthcourses.com


Kategóriák: Fehérje forrás Bejegyezve: 2018-06-25

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.