Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
Több fehérje kell a férfiaknak, mint a nőknek?

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a férfiak és a nők szervezete eltérő igényeket támaszt számos fontos tápanyaggal szemben, amelyek közül az egyik a fehérje.

Mindazonáltal, hogy általában a nők kisebb testsúllyal rendelkeznek és ezáltal kevesebb fehérjét igényelnek, mint a férfiak ez sokak számára nyilvánvaló, de hogy a testtömeg kilogrammonként ajánlott napi mennyiségük is eltér a férfiakétól, ezt már kevesebben tudják.

Számos különbségek alakultak ki az ember fejlődése során

  1. Elsőként megemlítendő, hogy a férfiak és nők más munkát végeztek már az őskorban is, amikor a nehezebb fizikai munkát, így a vadászatot a férfiak végezték, míg a nők bogyókat gyűjtögettek és így tovább, testük ehhez alkalmazkodva fejlődött tovább.

  2. További különbségként említendő, hogy testösszetételben is eltérések vannak a nők és a férfiak között, ezért a nők kevesebb fehérjét igényelnek, hogy fenntartsák az izomtömegük stabil szintjét.

  3. Nemek közötti különbségek megfigyelhetőek a fehérje anyagcserében is a testmozgás alatt és után. Mind a férfi, mind a női sportolók több fehérjét igényelnek, mint az átlagos életmódú ülő munkát végző társaik, azonban a fehérjeigény növekedése nem feltétlenül azonos a két nem között. Egy 2000. évi tanulmány ugyanis azt mutatja, hogy a férfi sportolók esetében a maximális növekedés az átlagos férfiak szükséglete feletti szinthez képest megközelítőleg 100%, míg a női sportolók esetében ez csupán 50-60%-a szintén az átlagos életmódúakhoz viszonyítva.

  4. További különbségként érdemes megemlíteni, hogy nagy valószínűség szerint a férfiak gyorsabban építik az izmot, mint a nők, ezért több fehérjét kell optimalizálniuk az edzések által.

  5. A nitrogénegyensúlyi elemzések is hasznos különbségek felismerését eredményezték. Ennek köszenhetően az elemzések némi betekintést nyújtanak a fehérjefogyasztás minimális szintjéhez, ami hasznos lehet a férfiak és a nők közötti fehérje igényre mutatkozó különbségek meghatározására. Mivel a férfiaknál az izomtömeg nagyobb, mint a nőknél az összes testtömeghez viszonyítva, továbbá valamivel eltérő az anyagcseréjük is, nem igazán meglepő, hogy a nitrogén egyensúlyi vizsgálatok szerint a férfiaknak testtömeg kilogrammonként valamivel több fehérjére van szükségük, mint a nőknek, hogy elkerüljék a negatív nitrogén egyensúlyt.

Bár a helyes fehérje bevitel nem csak a nemtől függ, úgy a kor és a fizikai aktivitás is mutat különbségeket a fehérje igényére, így a fehérje nőknek és férfiaknak kiváltképpen a valós szükségleteik, céljaik eléréséhez mérten alkalmazandó.

forrás:
darwinian-medicine.com/do-men-need-more-protein-than-women


Kategóriák: Fehérje forrás Bejegyezve: 2018-05-29

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.