Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
A tesztoszteron és az izomnövekedés közötti kapcsolat

A tesztoszteron az androgéneknek nevezett hormoncsoport tagja, mely különösen fontos szerepet játszik az izomtömeg szabályozásában és a szervezet testmozgásra történő reakciójában.

A tesztoszteron hatásai

A tesztoszteron közvetlenül befolyásolja az izomnövekedést azáltal, hogy az izomsejtek felszínén lévő receptorokhoz kötődik és fokozza az izomszövetben lévő biokémiai jeleket, amelyek fehérjeszintézist eredményeznek. A tesztoszteron továbbá megemeli a növekedési hormon szintjét, amit a szervezet a terhelés hatására szabadít fel. A tesztoszteronhoz hasonlóan a növekedési hormon is növeli a fehérjeszintézist és fokozza az izomnövekedést.

Növeli az izmok méretét

A vázizomzat fehérjeszintézisének elősegítésével a tesztoszteron növeli az izmok mértetét, amelyek a testmozgásra reagálva alakulnak ki. Az egyéb növekedési faktorok, például a növekedési hormon felszabadulásának növelésével a tesztoszteron általában elősegíti a fehérjeszintézis folyamatát.

A tesztoszteron csak egy a fontos tényezők közül

Bár a tesztoszteron szerepe fontos és jelentős, csak az egyike azoknak a tényezőknek, amelyek fontosak az izomnövekedés szempontjából, mivel más növekedési faktorok is szerepet játszanak az izomnövekedésben, így az inzulin, az inzulinszerű növekedési faktor 1, a hepatocita növekedési faktor, a fibroblaszt növekedési faktor és a növekedési hormon is. Emellett egyéb tényezők is befolyásolják az eredményességet, így ide sorolhatóak természetesen a táplálkozás, az alvás minősége, de az edzés terv minőségének is szerepe van ebben.

forrás: www.livestrong.com


Kategóriák: Egészséges életmód Bejegyezve: 2018-05-24

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.