Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
Teljes értékű fehérje növényi forrásokból

A növényi fehérjékből is tudnunk kell teljes értékű étrendet összeállítani, különösen, ha vegán életmódot követünk. Bár kissé nagyobb odafigyelést igényel, mindent megadni szervezetünknek, mint ha azt az állati eredetű fehérje forrásokból tennénk, mégis a következő hasznos ismeretek minden bizonnyal segítségül szolgálnak majd a helyes vegán étrend kialakításához.

Minden növény különböző aminosav profillal rendelkezik

Említhetjük itt például a gabonákat amelyek rendkívül alacsonyak lizinben, annyira, hogy nem is tekinthetőek lizinforrásnak. Azonban a hüvelyesek, mint a borsó, a szárazbab és a lencse sok lizint tartalmaznak.

A hüvelyesek viszont nem jó forrásai a triptofán, a metionin és a cisztin aminosavaknak, de viszont ezek éppen megtalálhatók a gabonafélékben. Ezért máris levonhatjuk következtetéseinket, mely szerint mindaddig míg gabonaféléket és hüvelyeseket is fogyasztunk biztosan rendelkezésünkre fognak állni a fontos esszenciális aminosavak.

A gabonát tehát érthetően a hüvelyeket kiegészítő fehérjéknek nevezik. A diófélék és a magok pedig egy másik csoportját képezik a kiegészítő fehérjéknek, mivel ezek pedig a hüvelyeseket egészítik ki, hiszen triptofánt, metionint és cisztint is tartalmaznak.

Mindezeket az információkat alapul véve sem szükséges a kiegészítő fehérjéket együtt enni minden étkezés alkalmával, hiszen mindaddig, amíg az említett különböző forrásokból a napi szükséges fehérjéket étrendünkbe beillesztjük, addig biztosak lehetünk abban, hogy minden egyes aminosavból elegendő napi mennyiséget fogyasztunk.

Tippek a kiegészítő fehérjék kombinálására:

Gabonafélék és hüvelyesek összeállítása:

  • fekete bab és rizs
  • tészta és borsó
  • teljes kiőrlésű búza kenyér és mogyoróvaj
  • bab leves és teljes kiőrlésű keksz

Diófélék és magvak, valamint hüvelyesek:

  • pörkölt diófélék, magvak és földimogyoró
  • humusz (csicseriborsó és tahini)
  • lencse és mandula
  • szójából készült ételek ( szója: tartalmazza az összes esszenciális aminosavat)

A növényi eredetű fehérje források is sokrétűek

A diófélék egészséges zsírok és fitokemikáliák (növényi bioaktív vegyületek) kiváló forrásai. Általában a tempe vagy a tofu, valamint a szója tej népszerű helyettesítői a tejnek. Az amaránt (disznóparéj), a quinoa (rizsparéj), a kendermag és a chia mag szintén teljes fehérjéket tartalmaznak, így bármelyik ilyen táplálék ételünkhöz való hozzáadása, valamint az egyéb fehérje forrásokkal történő kombinálása segít abban, hogy minden esszenciális aminosavat minden nap biztosítsunk szervezetünk számára. Mindemellett természetesen vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz is hozzájuthatunk általuk, így még teljesebbé téve vegán étrendünket.

forrás: www.verywell.com


Kategóriák: Fehérje forrás Bejegyezve: 2018-03-09

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.