Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
Szénhidrát diéták

Egyes diéták kifejezetten a szénhidrátok mennyiségére koncentrálódnak és voltaképpen amikor a diétára gondolunk a zsírok és a szénhidrátok azok a tápanyagok, amelyek korlátozásától súlycsökkenést várunk. Ez azonban nem mindig van így és nem is mindig hosszan tartó az eredmény még akkor sem, ha látványos a változás a kezdeti időszakokban.

Szénhidrátdús diéták

Sajnos a szénhidrátdús étrendek alkalmazásakor gyakran előfordulnak az állati eredetű fehérjék mellőzése miatt kialakuló különféle hiányállapotok, így a vas, a kalcium, a D- és B12-vitamin hiánya. A szénhidrátok túlsúlya a következő diétákban figyelhető meg:

Szénhidrát diéták

  • rizsdiétában,
  • Pritkin diétában,
  • burgonya és tojás diétában,
  • juharszirup diétában,
  • ananászdiétában.

Alacsony szénhidráttartalmú diéták

Azok a diéták, amelyek az alacsony szénhidrátbevitelt helyezik előtérbe gyakran eredménytelenek, hiszen ezek a diéták csupán a rövidtávú súlycsökkenést befolyásolják. Népszerűsége viszont abban rejlik, hogy azok akik alacsony 60-130 g napi szénhidrátbevitelű diétát követnek jóval látványosabb súlycsökkenés eredményét tapasztalják, mint a zsírszegény diéta alkalmazásakor az első hat hónapban. Érdemes azonban figyelembe venni, amennyiben valaki mégis ezzel a módszerrel szeretne fogyni ajánlott az alacsony glikémiás indexű magas rosttartalmú zöldségekből, hüvelyesekből, gabonákból álló diéta összeállítást választania, mivel ez megóvja a különböző - esetlegesen kialakuló - betegségtől.

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend kedvezőtlen hatásai:

  • Nőknél a drasztikus szénhidrátbevitel csökkentése negatívan befolyásolja a nemi hormonokat.
  • A glikogén vagy glükóz hiánya zavart okozhat az izomműködésben, melynek következtében csökken az állóképesség valamit a fizikai és szellemi teljesítmény.
  • A szénhidrát megvonásával jellemzően számolnunk kell a következő tünetekkel: fejfájás, szédülés, ájulás, hasi görcsök, székrekedés, depresszió.

forrás: Szekeresné dr. Szabó Szilvia, Makro-tápanyagösszetétel változtatásának lehetőségei az elhízás kezelésében, Klinikai és gyakorlati dietetika, Medicina Könyvkiadó Zrt, Budapest, 2015.


Kategóriák: Egészséges életmód Bejegyezve: 2017-06-26

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.