Ma már nem vitatott, hogy a megfelelő sportteljesítmény érdekében a legfontosabb a helyes táplálkozás.
A tápanyag szükségletek, így a fehérjebevitel is különbözik az állóképességet vagy a gyorserőt igénylő sportolók és az egyéb sportágak szükséglete között. A fokozott fehérjebevitelre azért van szükség, hogy kompenzálják az edzés következtében megnövekedett fehérjebontást, valamint, hogy biztosítani tudják az edzést követően az izmok regenerálódását. Nézzük meg, hogyan alakul ez számokban:
- Átlagos életmódot folytató emberek napi fehérjeszükséglete 0,8 g /ttkg,
- Szabadidő sportolók esetében 1-1,5 g /ttkg,
- Erősportolóknak: Súlyemelők, Testépítők: 2-2,5 (3)g /ttkg,
- Vitorlázók, Úszók, Pályakerékpározók esetén 1,6-1,8g /ttkg,
- Ugrószámok, Atlétázók, Tornászok részére 1,8-2g/ttkg között mozog,
- Közép- és hosszútávfutó, Triatlon, Kerékpár 1,4-1,6 g/ttkg,
- Torna, Birkózás, Karate, Atlétika, Ugrószámok 1,8-2 g/ ttkg.
A különböző sportágak energia és tápanyag igénye a fehérje mellett ajánlott napi bevitelként a szénhidrát és zsír mennyisége is meghatározott.
forrás: Dr. Figler Mária (2015), A SPORTTÁPLÁLKOZÁS ALAPJAI Pécsi Tudományegyetem Egészség Tudományi Kar