Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
Q10- koenzim

A Q10 szinte minden sejtünkben megtalálható, a sejtek és az egész szervezet energia ellátásáért felel, ezenfelül elengedhetetlen a biológiai folyamatok egészséges működéséhez, valamint az általános egészség fenntartásához.

30-35 éves korunkig a szervezet maga állítja elő, viszont a kor előrehaladtával termelődése jelentősen csökken.

A szervezetben betöltött szerepe:

  • az E-vitaminnál jóval erősebb antioxidáns anyag
  • szedése ajánlott szív- és keringési betegségek esetén
  • erősíti az immunrendszert
  • fogyasztása ajánlott továbbá: az öregedési folyamatok lassítása érdekében, magas vérnyomás esetén, különféle allergiák és cukorbetegség esetén.

Érdemes tudni, hogy egyes vérnyomáscsökkentő gógyszerek szedése esetén megnövekedhet a Q10 hiánya, ezért pótlása az ilyen esetekben kifejezetten ajánlott. A Q10 szembetűnő hatását pedig csak lassan, néhány hét szedés után tapasztalhatjuk.

Q10 természetes forrásai

Mivel a Q-10 koenzim zsírban oldódik, zsírt igényel a felszívódáshoz és a raktározáshoz is. Természetes formában leginkább hasznos forrásai közé tartoznak a zsírosabb halak, így a lazac, a tonhal és a hering, de megtalálható még a marhahúsban és a csirkehúsban is. Olajos magvak közül a földimogyoró, gyümölcsök közül a narancs és a szamóca, zöldségek közül pedig a brokkoli és a karfiol mely jelentősebb mennyiségben tartalmaz Q10-koenzimet.

forrás:
Kürti Gábor, Vitamin ABC, Puedlo Kiadó, 2004.
www.livestrong.com


Kategóriák: Vitalitás Bejegyezve: 2018-05-31

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.