A marhahús vörös húsnak minősül, amely nagyobb mennyiségű vasat tartalmaz, mint a csirke vagy a hal. Emellett a friss, sovány marhahús gazdag különböző vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen vasban és cinkben, ezért egészséges táplálékként ajánlott.
A marhahús tápanyag információi
A marhahús elsősorban fehérjéből áll és különböző mennyiségű zsírt tartalmaz, mely az íze mellett jelentősen megemeli a hús kalóriatartalmát.
A marhahúsban lévő fehérje nagyon tápláló, mely elősegíti az izmok fenntartását és növekedését. Minden esszenciális aminosavat tartalmaz ezért teljes értékű fehérjeforrásnak számít. A sovány, főtt marhahús fehérje tartalma 26-27% között van.
A következő vitaminok és ásványi anyagok bőségesek a marhahúsban:
- B12-vitamin: Az állati eredetű élelmiszerek, mint például a hús, az egyetlen táplálékforrása a B12-vitaminnak, amely lényeges tápanyag, hiszen fontos a vérképződéshez, az agy és az idegrendszer működéséhez.
- Cink: A marhahús nagyon gazdag cinkben, ami olyan ásványi anyag, amely fontos a test növekedéséhez és karbantartásához.
- Szelén: A hús általában gazdag szelénforrás, amely lényeges nyomelem, hiszen számos funkcióért felelős a szervezetben.
- Vas: Nagy mennyiségben található a marhahúsban a vas, főleg heme formában, amely nagyon hatékonyan szívódik fel.
- Niacin: A niacin más néven B3-vitamin, számos fontos funkcióért felelős a szervezetben. Az alacsony niacinbevitel összefügg a szívbetegség fokozott kockázatával.
- B6-vitamin: A B6-vitamin fontos a vérképződés szempontjából, mely szintén megtalálható nagyobb mennyiségben a marhahúsban.
- Foszfor: A foszfor széles körben megtalálható más élelmiszerekben is, de nagyon fontos a test növekedéséhez és karbantartásához.
A marhahús sok más vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, ám kisebb mennyiségben:
- B2-vitamin
- E-vitamin
- K-vitamin
- Kalcium
- Magnézium
- Kálium
- Nátrium
- Réz
- Mangán
- Fluorid
A marhahús fontos táplálék
A kutatások rendszeresen vizsgálják a különböző betegségek kialakulásának kockázatait, így a vörös húsok fogyasztásával kapcsolatban is. A megfigyelések rendkívül szerteágazóak, ugyanis egyértelműen nem bizonyítható, hogy a vörös húsok fogyasztásának egészségre gyakorolt káros hatása lenne. Egyes vizsgálatok kifejezetten arra következtetésre jutottak, hogy általánosságban a magas húsfogyasztás kevesebb rost bevitelt eredményez, ami a húsok magas tápanyagértékére vezethető vissza. Ám a táplálékok megfelelő összeállításával, így a húsok a gabonákkal, a zöldségekkel és a gyümölcsökkel napi ajánlott mennyiségben fogyasztva az egészséges táplálkozás részei lehetnek, mely megállapítás a marhahús fogyasztására is érvényes.
forrás:
nutritiondata.self.com
www.health-alternatives.com
www.healthline.com