Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
Lizin

A lizin egy természetesen előforduló aminosav, amely az emberi metabolizmus szempontjából lényeges, a csecsemők optimális növekedéséhez, valamint a felnőttek számára a nitrogén egyensúly fenntartásához szükséges. A lizin mind a növényi, mind az állati eredetű élelmiszerekben megtalálható esszenciális aminosav.

Lizinforrások közé tartoznak: a vörös hús, a baromfi, a szardínia, a sajt, a dió, a tojás és a hüvelyesek. A gabonaszemek általában alacsonyak a lizinben.

A lizinhiány tünetei:

  • fáradtság
  • émelygés
  • szédülés
  • étvágyvesztés
  • szorongás
  • csökkent immunitás
  • lassú növekedés

A lizin fontos szerepet játszik a karnitin szintézisének előfutárában, amely a zsírsavak oxidációra való átviteléhez szükséges a mitokondriumokban. A szabad lizin nem a prekurzor, hanem a bizonyos fehérjékben található módosított lizin. Bizonyos fehérjék lizint módosítanak trimetil-szilinre.

A lizin-arginin kombinációt a testépítők használják a növekedési hormon felszabadulásának ösztönzésére. A kutatással nem bizonyított egyéb felhasználási módok közé tartozik, a cukorbetegség és a stressz gyógyítása. A vegetáriánusoknak általában több lizinre van szükségük.

forrás:
medical-dictionary.thefreedictionary.com/lysine
www.tysonnutraceuticals.com/aatron-medical-service/lysine
www.everydayhealth.com/drugs/lysine


Kategóriák: Fehérje forrás Bejegyezve: 2018-04-10

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.