Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
Leucin

A leucin és az elágazó aminosavak, az izoleucin és a valin teszik ki az izomfehérje csaknem egyharmadát. A leucin az izoleucin és a valin aminosavakkal együtt dolgozik az izmok javításán, szabályozza a vércukorszintet, és energiával látja el a testet. Emellett növeli a növekedési hormonok termelését, és elősegíti a zsigeri zsírégetést, amely a test legmélyebb rétegeiben található, és a legkevésbé reagál a diétára és a testmozgásra.

A leucin a csontok, a bőr és az izomszövet gyógyulását is elősegíti a traumás sérülések után, és gyakran ajánlott azok számára, akik a műtétből térnek vissza.

A leucin szerepe a szervezetben

A leucin, az izoleucin és a valin elágazó láncú aminosavak (BCAA-k), és mind a három elősegíti az izomregenerálódást a testmozgás után. A leucin a leghatékonyabb BCAA az izomvesztés megelőzésében, mivel az lebomlik, és gyorsabban átalakul glükózzá, mint az izoleucin és a valin. A fokozott glükózellátás pedig megakadályozza a testizmok kannibalizációját az intenzív edzések során, így nem meglepő, hogy ez az aminosav-kiegészítés népszerű a professzionális testépítők körében.

Azok az emberek, akik sokat edzenek, alacsony fehérjetartalmú táplálékot fogyasztanak, vagy komolyan próbálják megépíteni az izomtömeget, figyelembe kell venniük a leucin-kiegészítést, azonban máj- vagy veseelégtelenségben szenvedő betegeknek nem szabad izoleucint venni anélkül, hogy orvoshoz fordulnának, mivel az aminosavak nagy adagja súlyosbíthatja ezeket a feltételeket. Továbbá a leucin ajánlott napi mennyiségét sem szabad meghaladni, ugyanis a sok leucin megzavarhatja a máj- és vesefunkciót, valamint növeli az ammónia mennyiségét a szervezetben.

Természetes forrása

Magas leucin tartalmú élelmiszerek a sajt, szójabab, barna rizs, teljeskiőrlésű búza, marhahús, csirke, sertéshús, diófélék, magvak, hal, tenger gyümölcsei és bab.

Leucin a táplálékkiegészítőkben

Mivel a leucin stimulálja a fehérje és az energiamolekulákat az izmokban, emiatt a szintetikus leucint gyakran használják táplálékkiegészítőként, hogy segítsenek a sportolóknak újraépíteni az izomzatot és növelni fizikai állóképességüket valamint erejüket.

A Sports Medicine folyóirat 1999. júniusi számában megjelent tanulmánya szerint az intenzív tréningben résztvevők testtömeg kilogrammonként legfeljebb 200 mg-ot vehetnek igénybe az egész test fehérje szintézisének optimalizálásához.

A leucinhiány tünetei:

  • fejfájás
  • szédülés
  • fáradtság
  • depresszió
  • zavartság
  • ingerlékenység

forrás:
www.livestrong.com/article/49600-leucine-used
www.healthaliciousness.com/articles/high-leucine-foods.php
www.vitaminstuff.com/amino-acid-leucine.html


Kategóriák: Fehérje forrás Bejegyezve: 2018-04-03

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.