Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
L-karnitin ha fogyni szeretnél

Az L-karnitint tartalmazó táplálékkiegészítőkről és energiaitalokról azt állítják, hogy támogatják az anyagcsere folyamatokat, így segítenek a súlycsökkentésben és az atlétikai teljesítmény növelésében. De valóban elég csupán az L-karitinra fókuszálni, ha zsírégetésről van szó?

L-karnitint a szervezet is előállítja

A szervezet valójában L-karnitint termel a lizin és metionin aminosavakból. Annak érdekében, hogy a szervezet elegendő mennyiségben termeljen L-karnitint, sok C-vitaminra is szüksége van.

A test L-karnitin tárolóinak kb. 98% -a az izmokban található, valamint kisebb részben a májban és a vérben. Az L-karnitin elsődleges szerepe pedig az, hogy zsírsavakat szállítson a sejtjekbe, hogy azok energiáit feldolgozzák, elégessék.

Izomnövekedés és zsírégetés egyszerre?

Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy az L-karnitin szedésével naponta növelhető az aminosav koncentrációja az izmokban és a véráramban, amely állítás szerint fokozódhat az zsíranyagcsere.

A The Journal of Physiologyben publikált tanulmány szerint az L-karnitin segíti a zsírok felhasználását, valamint csökkenteti a glikogént, a tárolt energia könnyen hozzáférhető formáját.

A karnitin további kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezetben, hiszen segít a hosszú szénláncú zsírsavak szállítmányozásában, azonban, hogy zsírégetést és izomépítést is elősegítene egyszerre még nem támasztotta alá egyértelműen kutatási eredmény.

A csökkentett kalóriatartalmú étrend részeként alkalmazva hatásos

A karnitin természetesen számos élelmiszerben megtalálható, így nem feltétlenül kell kiegészítőket vásárolni a bevitel növeléséhez. Érdemes olyan ételeket választani, amelyek alacsony zsírtartalmúak, így például tejtermékek, a sovány vörös hús, a bőr nélküli csirke, a hal, a mogyoróvaj, az avokádó, a spárga és a teljes kiőrlésú búza termékek fogyasztásával ugyanis hozzájárulunk szervezetünk egészségéhez és L-karnitin termelődéséhez.

Mindezek az élelmiszerek helyet kaphatnak természetesen a kiegyensúlyozott, csökkentett kalóriatartalmú étrendben is, melyet alapul véve hozzájárulunk a testsúly csökkenéshez. Emellett érdemes étrendünknek gyümölcsöt, zöldséget, sovány fehérjét, egészséges zsírokat és gabonákat is tartalmaznia. Ami pedig a súlyvesztést illeti a napi 500-1000 kalóriával kevesebb bevitel eredménye akár hetente 0,5-1 kg mínuszt is eredményezhet.

forrás:
www.healthline.com
www.livestrong.com


Kategóriák: Fehérje forrás Bejegyezve: 2018-03-14

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.