Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
Kreatin

Mi a kreatin?

A kreatin egy francia kémikus, Michel Eugène Chevreul nevéhez fűződik, aki legelőször 1832-ben azonosította ezt a kémiai vegyületet. Azóta is számos kutatás zajlik hasznosíthatóságáról, melyről már bizonyított hogy normál körülmények között is megtalálható szervezetben (szervezetünk a glicin és arginin aminosavakból állítja elő), de bizonyos élelmiszerekből és kiegészítőkből is pótolható.

A test kreatinjának körülbelül 95% -a az izmokban található, foszfokreatin formájában, a további 5% az agyban, a vesékben és a májban. A kreatin nem csak az izomösszehúzódás energiaforrása, de az izomnövekedésben is részt vesz.

Számos tényező befolyásolja a szervezet kreatinraktárait, beleértve a hús felvételét, a testmozgást, az izomtömeg mennyiségét és a hormonszinteket.

Kik használják a kreatin kiegészítőket?
Elsősorban a sportolók, testépítők használják, hogy gyorsan fokozzák energiatermelésüket és növeljék izomtömegüket.

Egy NCAA jelentés szerint a kreatin az egyik legnépszerűbb kiegészítés a jégkorong, labdarúgás, baseball, lacrosse és birkózás területén.

De a kreatint nem csak a sportolók használják, ugyanis egyes kutatások szerint segíthet a neuromuszkuláris és neurodegeneratív rendellenességek kezelésében és a kognitív képességek javításában is.

Mikor használják leginkább a sportolók?
A kreatin kiegészítőket a sportolók gyakran a nagy intenzitású edzés alkalmával, annak hatékonyságának növelése céljából használják.

Milyen előnyei vannak a kreatinnak?
A kreatin számos módon javítja a teljesítményt:

  • Növeli a munkaterhelést
  • Növeli az anabolikus hormonszintet
  • Növeli a sejthidratációt
  • Csökkenti a fehérje lebontását
  • Javítja az agy egészségi állapotát és védi a neurológiai betegségektől
  • Hatásosan befolyásolja a rövid és hosszú távú izomnövekedést.

Vannak bizonyítékok a hatékonyságára?
A Journal of Sports Science and Medicine című tanulmány eredményei szerint a kreatin használata akár 15 százalékkal növelheti a maximális teljesítményt a nagy intenzitású anaerob ismétlődő edzések alkalmával.

Mit érdemes elkerülni a kreatin bevétele során?
Kerülni érdemes a koffein (kávé, tea) fogyasztását.

forrás:
www.drugs.com
www.healthline.com


Kategóriák: Fehérje forrás Bejegyezve: 2017-12-01

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Triptofán
Bejegyezve: 2018-04-26
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Valin
Bejegyezve: 2018-04-25
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id A glükóz szerepe a szervezetben
Bejegyezve: 2018-04-24
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id A tej, mint fehérjeforrás
Bejegyezve: 2018-04-23
Kövess minket a Facebookon

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.