Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
Kardió edzések előnyei

Az American College of Sports Medicine által kiadott iránymutatások azt javasolják, hogy 30 perc közepes intenzitású edzés a hét minden napján, vagy az erőteljes cardio heti 3 x 20 perc ajánlott mindenki számára. Bár sokan keményen betartják az ehhez hasonló szabályokat, ám még sem kell olyan szigorúan venni, mint gondolnánk. Néha a legjobb, ha elfelejtjük ezeket a szabályokat és visszatérünk az alapokhoz, ami szerint a kardió nem csak a fogyásról szól.

Egy biztos, testünknek szüksége van a mozgásra

Különösen, ha ülő munkát végzünk és egész nap csak a monitort bámulva arra leszünk figyelmesek, hogy nem csak fáradékonyak vagyunk, de izmaink is sajognak, pedig nem is végeztünk semmilyen fizikai munkát.

Ami pedig még fontosabb, hogy közben nem gondolunk arra, hogy milyen jól érezhetnénk magunkat egy kardió edzés után. Az izmok bemelegednek, a vér átszivattyúzza testen az oxigént és ezáltal energiát biztosít a számunkra. Boldognak, magabiztosaknak érezhetnénk magunkat és készen állnánk arra, hogy szembenézzünk a következő napi kihívásokkal a munkahelyen.

Kardió edzésnek számos előnye létezik

Úgy gondolhatjuk, hogy a kardió, mint fizikai munka a verejtékezés mellett hozzásegít minket ahhoz, hogy megváltoztassuk testünk működését. Valóban, a kardió segíthet mindebben, de annyi más előnye van még, hogy nem is gondolnánk. Ilyenek:

 • Fogyás
 • Erősebb szív és tüdő
 • Megnövekedett csontsűrűség
 • Csökkent stressz
 • Csökkent szívbetegség és egyes rákbetegségek kockázata
 • Átmeneti megkönnyebbülés a depresszió és a szorongás területén
 • Magabiztosabb érzés és pozitív szemlélet
 • Jobb alvás
 • Több energia

Mindez jó példa arra, hogy ne csak gyermekkorban maradjunk aktívak, hanem a mozgást idősebb korban is folytassuk. Fontos észre venni, hogy túlzottan nagy hangsúlyt a fogyásra, mint elérendő célra nem érdemes fektetni, mivel más előnyei is léteznek a kardiónak, ami hosszabb távon kitartóbb hozzáállást eredményez, mintsem a fogyás, amely rövid távú tervek közé sorolható leginkább.

Nem csak az egészségről, hanem a jó megjelenésről is gondoskodunk általa

Jó hír, hogy még edzőterembe sem kell eljárni és órákat edzeni, hogy érezzük a kardió pozitív hatásait. Az otthoni edzéshez is vannak lehetőségek, s akár saját futópad vagy elliptikus tréner használatán kívül is van választásunk, mint például:

 • Videókra történő edzés
 • Online edzések
 • Fitness alkalmazások
 • Számos otthoni egyszerű kardio gyakorlatot végezhetünk ugrókötéllel, kocogással, öt ütemű fekvőtámasszal és így tovább.

Néhány hasznos tipp kezdőknek

Miután eldöntöttük, hogy mivel szeretnénk erőnlétünket növelni, az edzés legfontosabb eleme most, hogy mennyi ideig tartson.

Egyes iránymutatások azt javasolják, hogy 20 és 60 perc között fejti ki a kardió leginkább az egészségre gyakorolt pozitív hatását, s attól függően mennyi időt tudunk rászánni tartósan, s mi eredeti célunk a kardió edzésekkel kell kiválasztani az edzés típusát. Ha bármilyen hosszabb edzés formát választunk, akkor mindenképpen fontos a fokozatosság, hogy hozzászoktassuk szervezetünket a mozgáshoz.

Kezdőknek ezért érdemes egy könnyen megvalósítható gyakorlatot választani, mint például a gyaloglást vagy a futópadot és mérsékelt intenzitással kezdeni a tréninget, ami kb. 10-20 perces gyorslépést jelent.

20 perc kardió edzés elliptikus tréneren is abszolút kezdőknek szól, de ide sorolhatjuk a hasonló időt igénybe vevő szobakerékpáron történő közepes intenzitású edzést is.

Nem kell az adott edzés tervünket egy időben végrehajtani, ami arra is lehetőséget ad, hogy felosztjuk az edzéseket kisebb részekre a nap folyamán. Kezdésnek akár kipróbálhatjuk a a gyaloglást napi 3x10 perces formában is akár, hasonlóan más kardió programokkal is eként tehetünk saját fizikai adottságainkhoz mérten - olyan mértékben, hogy még jól érezzük magunkat a mozgás közben.

Ha pedig már úgy érezzük 1-2 hét eltelte után, hogy többre vágyunk, akkor vagy az edzés intenzitását, vagy a ráfordított időt növelhetjük, mely hosszabb távon is kivitelezhető és valószínűleg a plusz, amit nyújt, erőt is ad a hosszú távon történő testmozgáshoz.

Egy utolsó tanács

Felejtsük el a kalóriát és fókuszáljunk a testünk visszajelzéseire! Próbáljunk ki különböző mozgásformákat. Az edzést alakítsuk hol lassabbra, hol gyorsabbra és nézzük meg, hogyan reagál a testünk minderre. Szánjunk időt ezért arra, hogy megismerjük saját testünket, mi miért is jó számára és edzésprogramunkat igazítsuk ehhez mérten. A legjobb motiváció egyszerűen tehát, hogy mozgás alatt és után jól érezd magad.

forrás: www.verywell.com


Kategóriák: Egészséges életmód Bejegyezve: 2018-03-21

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.