Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
Karácsonyi vegán sütőtök leves

Egészséges, krémes vegán sütőtök leves, melyet gluténérzékenyek is fogyaszthatnak.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 sütőtök édes fajta (kb. 450 g tökpürét nyerjünk ki belőle)
  • 2 mogyoróhagyma, kockára vágva (kb. 40 g)
  • 3 gerezd fokhagyma, zúzva (kb. 9 g)
  • 480 ml zöldségleves (vegán zöldségleves kockából)
  • 240 ml light kókusztej
  • 2 ek. (kb. 30 ml) juharszirup vagy agave nektár
  • 1/4 tk. tengeri só, fekete bors, fahéj, szerecsendió ízlés szerint

Fokhagyma-kelkáposzta-szezámmag szórat (opcionális)

  • 67 g apróra vágott kelkáposzta levél
  • 1 nagy fokhagyma gerezd, zúzva
  • 2 ek. (kb. 18 g) nyers szezámmag
  • 1 ek. (kb. 15 ml) olívaolaj
  • csipet só

Elkészítése:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 ℃-ra ,majd egy sütőlapot béleljünk ki sütőpapírral.
  2. Éles késsel vágjuk le a két sütőtök tetejét, szeljük ketté majd távolítsuk el a belsejét és a magokat.
  3. Kenjük be a húsát olajjal és tegyük lefelé fordítva a sütőlapra. Süssük 45-50 percig, vagy amíg egy villával könnyen át tudjuk szúrni a héját. Ha kész, vegyük ki a sütőből, majd hűtsük kb. 10 percig, ezután húzzuk le a héját és tegyük félre a tököt.
  4. Egy nagy serpenyőt melegítsünk közepes hőmérsékletűre és tegyünk bele 1 evőkanál olívaolajat, a mogyoróhagymát és a fokhagymát. Főzzük 2-3 percig vagy amíg enyhén pirított és áttetsző lesz.
  5. Adjuk hozzá a fennmaradó összetevőket, beleértve a tököt is és pároljuk tovább.
  6. Tegyük a leves keveréket egy turmixgépbe, majd dolgozzuk krémes állagúra.
  7. Ezután tegyük vissza az edénybe és főzzük tovább közepesen alacsony hőmérsékleten 5-10 percig és fűszerezzük ízlés szerint.

Tálaláskor opcionálisan megszórhatjuk a tetejét a kelkáposztás keverékkel, melynek elkészítése a következő:

  1. Egy kis serpenyőt közepes hőmérsékletűre melegítsünk fel, majd a szezámmagot pirítsuk benne 2-3 percig gyakran kevergetve, amíg kissé aranybarna lesz. Ha kész, vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre.
  2. A még forró serpenyőbe tegyünk olívaolajat és a fokhagymát, majd pirítsuk amíg aranybarna lesz, körülbelül 2 percig. Adjuk hozzá az apróra vágott káposztát és forgassuk össze. Ezután sózzuk és lefedve pároljuk, míg a levelek össze nem esnek. Legvégül adjuk hozzá a pirított szezámmagot.

Tápanyag tartalom 1 adagban:

  • Kalória: 178 kcal
  • Zsír: 9 g, ebből Telített zsír: 3,8 g
  • Szénhidrát: 24 g
  • ebből Cukor: 10 g
  • Rost: 4,8 g
  • Nátrium: 149 mg
  • Fehérje: 3,8 g

forrás: minimalistbaker.com


Kategóriák: Vegán Bejegyezve: 2017-12-22

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id A glükóz szerepe a szervezetben
Bejegyezve: 2018-04-24
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id A tej, mint fehérjeforrás
Bejegyezve: 2018-04-23
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id A sport az egészséges életmód része
Bejegyezve: 2018-04-20
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Treonin
Bejegyezve: 2018-04-19
Kövess minket a Facebookon

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.