Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
Kalcium (Ca)

A napi kalcium bevitel nem csak az erős csontok és fogak számára fontos. Ez az ásványi anyag meghatározó szerepet tölt be az izom összehúzódásban, fontos feladatot lát el az idegsejtek működésében és részt vesz egyes enzimek és membránok működési folyamatában.

A kalcium csak megfelelő D-vitamin ellátottság mellett tud a csontokba beépülni. Hiánya esetén a szervezet a csontokból pótolja a kalciumot, azért, hogy a létfontosságú szervek, mint pl. a szív működni tudjanak. A kalcium megfelelő szinten tartása érdekében ezért fontos, hogy kalciumban is gazdag táplálékokat fogyasszunk.

Kalcium

Természetes kalcium források elsődlegesen a tej- és tejtermékek, továbbá megtalálható még a tojásban, az olajos magvakban, húsokban, halakban, gabonákban, zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben. Azok, akik nem fogyasztanak tejterméket, különösen fontos a napi ajánlott mennyiséget pótolniuk.

A kalcium felszívódását több tényező csökkentheti - mint a kor, az előzőekben említett D-vitamin szint, a táplálékokban lévő fehérjemennyiség és a savtartalom, viszont más összetevők, mint pl. a tejcukor vagy a zsírok növelik annak felszívódását (1).

Napi ajánlott mennyisége a FAO/WHO 2002-ben, több ország adatai alapján közreadott ajánlásai(2):

  • átlagos felnőtt nőknek és férfiaknak 1000 mg/nap
  • átlagos 65 év feletti férfiaknak és Postmenopauzás időszakban lévő nőknek 1300 mg/nap.

Az amerikai NCBI orvosi oldal cikke szerint a sportolóknak bár szükségük van a fokozott izomműködés és fizikai munka miatt a többlet bevitelre vitaminokból és ásványi anyagokból, viszont ez természetes táplálkozással az edzések után pótolható illetve a szükséges mennyiség egyensúlyban tartható. Önmagában a fokozott fizikai aktivitás nem igényel többlet bevitelt a kalciumból, kivéve, ha más egyéb tényezők hatásai miatt az szükségessé válik. (3)

forrás:
(1)Dr. Barna Éva ET. AL., A táplálkozás egészségkönyve, Dr. Fodor Péter, Ásványi anyagok c. fejezet, Kossuth Kiadó, 2000.
(2)www.obme.hu/wp-content/uploads/2010/03/lapok3.pdf
(3)www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16004829


Kategóriák: Vitalitás Bejegyezve: 2017-09-11

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.