Miért fogyassz joghurtot? Íme az első érv: A joghurt sokkal nagyobb fehérjetartalmú, mint a tej. Már ez is jól hangzik, de nézzük meg milyen érvek szólnak még amellett, hogy a joghurt napi szinten étkezésinkben szerepet kapjon.
A probiotikumok megőrzik egészségünket
A görög joghurt probiotikumokkal van tele. A probiotikumok egészséges baktériumok, amelyek támogatják az immunrendszert és csökkenthetik a gyomor problémákat, például a hasmenést és az ezzel járó fájdalmat.
A joghurtban is megtalálható baktériumok egyébként a belekben élnek és mint jó mikroorganizmusok a belekben segítenek megőrizni az egészséget. A joghurtból, mint probiotikumokból származó jó baktériumok egészséges egyensúlya nélkül ugyanis túl sok rossz baktérium keletkezne és károsíthatnák immunrendszerünket.
A görög joghurtnak magas a kalcium tartalma
A kalcium kulcsfontosságú az izomépítéshez, a csontok felépítéséhez és az életfontosságú a szervek működéséhez. A szervezet önmagában nem termel kalciumot.
Természetes B12-vitamin forrás
A szervezetnek szüksége van a B12-vitaminra a vörösvérsejtek kialakításához, agyi funkciókhoz és a DNS szintéziséhez. A görög joghurt erőteljes, természetes alternatívát kínál, ugyanis egy adag görög joghurt akár a napi B12-vitamin 20%-át is fedezheti.
A vegetáriánus emberek számára is remek alternatívát jelent mint B12 forrás.
A benne található kálium kiegyensúlyozza a nátriumot
A görög joghurt egy adagja a napi kálium beviteli értékének akár 6,8% -át is elérheti. A kálium segít a vérnyomás csökkentésében és egyensúlyban tartani a szervezetben a nátriumszintet. Ha magas a nátriumszintünk, érdemes magas káliumtartalmú ételeket fogyasztani.
Hozzájárul az edzés utáni izomszövet regenerációhoz
A görög joghurt gazdag a fehérjéket alkotó aminosavakban amely fehérjék építőelemei az izmoknak és hozzájárul az izomszövet regenerálódásához is kemény edzés után. A joghurtban elkevert gyümölcsök, így a banán, vagy más bogyós gyümölcsök valamint gabonaszemek további vitaminokkal és ásványokkal látják el a szervezetet.
A görög joghurt kiváló jódforrás
Szervezetünk természetesen nem állít elő jódot, ezért fontos, hogy elegendő mennyiséget kapjon az általunk elfogyasztott élelmiszereken keresztül. A jód a pajzsmirigy megfelelő működéséhez fontos, ami pedig az egészséges metabolizmus szempontjából nélkülözhetetlen.
A görög joghurt rendkívül sokféleképpen felhasználható
A görög joghurt sűrű állaga miatt rendkívül széles körben felhasználható a konyhában. Legyen az egy reggeli, vagy ebéd, netalán sütemény nagyszerű alapanyag, mely mellett a többi egészséges fehérjében és vitaminokban gazdag magvak és gyümölcsök alkalmazásával egymást kiegészítve nagyszerű tápanyagot biztosít az étkezések alkalmával. Rengeteg recept alapanyaga és egyre többen próbálják ki a sima joghurt helyett.
forrás: www.healthline.com