Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
A fehérjék szerkezete

A fehérjék szerkezetére jellemző az L-hélix spirál formájú periodikus szerkezetű lánc. A fehérje kialakulásában illetve megőrzésében kovalens vagy peptid kötések vesznek részt.

Alapvetően a fehérjéket 20 különböző aminosav alkotja. Az aminosavak érdekességként az amino-csoport után kapták nevüket, melyek a nitrogénatomokat tartalmazó halmazok egyike.

Az aminosavak bázikus és savas tulajdonságokkal is rendelkeznek. A legegyszerűbb aminosav a glicin, mivel a többi aminosavban a karboxil-csoport melletti szénatomhoz más-más csoport (oldallánc) kapcsolódik. A fehérjék sokrétű megjelenését ezek az oldalláncok szolgálják. További érdekesség a fehérje láncokra vonatkozóan, hogy a természetes eredetű fehérje aminosav L-konfigurációjú, egyes konyhatechnikai eljárásnak köszönhetően pedig ezek az L- aminosavak átalakulhatnak D-aminosavakká.

forrás: Dr. Barna Éva ET. AL., A táplálkozás egészségkönyve, Dr. Hajós Gyöngyi, A fehérjék c. fejezet, Kossuth Kiadó, 2000.


Kategóriák: Fehérje forrás Bejegyezve: 2018-03-26

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.