Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
A fehérjék szerepe a szervezetben

A táplálékokkal szervezetbe juttatott fehérjéknek kiemelkedően fontos szerepük van, ugyanis minden élő szövet fehérjéből épül fel, a sejtek legfontosabb anyaga. A fehérjék testsúlyunk mintegy 20%-át alkotják. Mind a sejteket körülvevő membránokban, mind a sejten belül is fontos alkotó szerepet töltenek be, valamint fehérjére a szervezetnek szüksége van az enzimek, az antitestek és néhány hormon előállításához is.

A táplálékkal bevitt fehérje átalakulása- fehérjeszintézis

Az anyagcsere folyamán a fehérjék átalakulását fehérje szintézisnek nevezzük. Ahhoz pedig, hogy fehérjeszintézis létrejöjjön, fontosak a szervezet által elő nem állított fehérjék folyamatos pótlása - esszenciális aminosavak formájában. Azonban, ha csak egy esszenciális aminosav is hiányzik, a fehérjeszintézis megakad és a fehérjelánc lebomlik, ugyanis a szervezet a félig kész fehérje szerkezetet nem tárolja, ezáltal új sejt nem tud létrejönni.

A fehérje bevitelére folyamatosan oda kell figyelni

A fejlődő szervezetben a test sejtjeinek száma folyamatosan nő, így gyermekkorban rendkívül fontos a megfelelő napi szintű fehérje bevitel. De a későbbiek folyamán is érdemes a táplálkozásunk fehérje tartalmára odafigyelni, mivel a szövetekben lévő fehérjék folyamatosan leépülnek.

forrás:Dr. Barna ÉVA ET. AL., A táplálkozás egészségkönyve, Dr. Hajós Gyöngyi, A fehérjék fejezet, Kossuth Kiadó, 2000.


Kategóriák: Fehérje forrás Bejegyezve: 2018-02-21

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.