Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
A fehérjék csoportosítása 1.

A fehérjék számos szerkezetben vannak jelen, de alapvetően molekulájuk alakja szerint 2 csoportba tudjuk sorolni őket:

  • fibrilláris fehérjék
  • globuláris fehérjék

Fibrilláris fehérjék

Molekulái egyenes formájúak, nyújtott, vagy spirálszerűen csavartak. Jellemző tulajdonságuk, hogy szoros kötéseik miatt általában vízben nem oldódnak. Nézzünk néhány fehérje példát ezekre a formákra.

Szálas szerekezetű fibrilláris fehérje például a keratin, mely alkotó részét képezi a hajnak. De hasonló a szerkezete az élő szervezet más fehérjéinek is, mint az izmok fehérjéinek, így ilyen az aktin és a miozin is. Ezeknek a fehérjéknek a biológiai szerepe leginkább abban nyilvánul meg, hogy szerkezetük erős és hajlékony.

A kollagén a nyújtott fibrilláris fehérjék csoportjába tartozik. A kollagén pedig nem más, mint a kötőszövetek, az inak, a porcogók és a csontok fehérjéje. A kötőszöveti fehérjék alapvetően a szervezet felépítésében jelentősek.

Az elasztikus spirálszerűen csavart fibrilláris fehérjék kiváló példája a búza vízben oldhatatlan glutén fehérjéje. Tulajdonságát tekintve különleges ez a fehérje, ugyanis erő hatására megnyúlik, de az erőt megszűntetve a csavart molekuláris szerkezetének köszönhetően visszatér eredeti alakjához. Hasonlóan viselkedik a húsok porcogóiban található elasztin nevű kötőszöveti fehérje is.

Globuláris fehérjék

A globuláris fehérjéknek az alakja leginkább szabálytalan gömb formára hasonlít, melyet keresztkötésekkel összetekeredett fehérjelánc alkot. A globuláris fehérjék felépítésében mind a 20 aminosav részt vesz. Ilyen az izom oxigéntároló fehérjéje a mioglobin.

A mioglobin kiemelt biológiai szereppel bír, mivel az izomműködéshez szükséges energiát ez a fehérje közvetíti az izomrostokhoz a vér hemoglobinján keresztül.

Globuláris fehérjék közé tartozik még a tojásfehérjében megtalálható ovalbumin és a tejben lévő kazein is.

forrás: Dr. Barna Éva ET. AL., A táplálkozás egészségkönyve, Dr. Hajós Gyöngyi, A fehérjék fejezet, Kossuth Kiadó, 2000.


Kategóriák: Fehérje forrás Bejegyezve: 2018-03-22

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.