Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:
Edzés előtti vegán étrend

Az edzés előtti étrend a kiváló minőségű növényi alapú fehérjék, szénhidrátok, egészséges zsírok, valamint gyümölcsök és zöldségek kombinációját is magában foglalja.

A jól összeválogatott ételek egészséges táplálékkeveréket biztosítanak: fehérje, szénhidrátok, zsírok, rostok, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és fitonutriensek, amelyek az izomépítést, az energiaellátást segítik, továbbá csökkentik a gyulladást és javítják a regenerációt.

Az időzítés tekintetében körülbelül egy-két óra áll optimálisan a rendelkezésünkre, hogy az edzés előtt elfogyasztott ételek, vagy italok a testünket maximálisan ellássák tápanyagokkal és az a megfelelő időpontban hasznosuljon is.

Ha kevesebb, mint egy óra van edzés előtt..
Király datolya és diófélék

A datolya magas glükózban, így gyorsan hozzájutunk általa az üzemanyaghoz, hiszen a datolyában lévő glukóz egy része már a szánkban elkezd hasznosulni. Így a datolya az egyik olyan szupergyors vegán táplálék, mely a gyors energiáról gondoskodik.

A medjool datolya frissen fogyasztva a leghasznosabb a vegánoknak, s ha van egy kis időnk, akkor érdemes hozzáadni egy marék diót, hogy kicsit felemeljük a fehérjét, vagy akár egy energia szeletben is fogyaszthatjuk ezeket az alapanyagokat, melyet előzőleg készítettünk, így bármikor elővehetjük, ha nincs időnk egy tartalmasabb vegán ételt készíteni edzés előtt.

Más gyorsan felszívódó gyümölcsök a datolyán kívül például az ananász, a kajszibarack, és a cseresznye, melyek szezonális elérhetősége leginkább nyárra korlátozódik.

Gyümölcslé + fehérjepor
A frissen turmixolt gyümölcslé egy másik gyors energiaforrás, s mivel folyékony, ezért az emésztése minimális és a benne lévő cukor is perceken belül eléri a vérkeringést.

Természetesen a gyümölcslé szinte mentes a fehérjéktől, így a 3: 1-es szénhidrát-fehérje arány könnyű elérése érdekében érdemes vegán fehérjeport belekeverni. A fehérjepor mellett persze az előbbiekben említett diófélék hozzáadása is működik rövidebb edzéseknél, viszont az intenzív és hosszú edzésekhez érdemes a fehérjeport megfontolni, ugyanis a nagyobb mennyiségű fehérjére szükségünk lesz az edzés alatt.

Ha legalább 1 óránk van az edzésig..
Fehér burgonya vagy fehér rizs

A fehér rizs vagy a burgonya is rendkívül gazdag szénhidrát forrás, így ha időnk engedi ezek is lehetnek alapanyagai az edzés előtti étkezésnek. Mivel a burgonya és a fehér rizs nem egyszerű cukrot tartalmaznak érdemes egy kis időt hagyni az emésztéshez, legalább egy órát, hogy az általuk biztosdított energia elérhető legyen már az edzés elkezdésekor.

Alma banánnal és mogyoróvajjal

Tipikusan edzés előtti vegán étel alapanyagok, amelyeket akár smoothieként is elkészíthetünk és folyékonyan élvezhetjük a jótékony összetevőket benne. Az egész gyümölcsök ugyanis biztosítják a szénhidrátot, a mogyoró vaj pedig egészséges zsírokat ad hozzá és elkészített italunk ráadásul fehérjét is tartalmaz.

Ha van 2 óránk az edzésig..
Zabpehely + fehérjepor
A zabpehely klasszikus reggeli edzés előtti alapanyag. Mivel a zabpehely rostos étel, hosszabb ideig emésztődik, viszont rendkívül könnyű testreszabni, változatos elkészítési lehetőséget kínál a számunkra. Adjunk hozzá dióféléket vagy magokat (len és a chia magok a legnépszerűbbek), vagy akár vegán fehérjeport, ügyelve a 3: 1 arányra és máris készen állunk az edzésre.

forrás:
www.peta.org
www.activevegetarian.com
www.nomeatathlete.com


Kategóriák: Egészséges életmód Bejegyezve: 2018-01-31

 

Legújabb cikkek
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkés citromos spárga
Bejegyezve: 2018-07-06
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Csirkesaláta spenóttal
Bejegyezve: 2018-07-05
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Gyors tonhal saláta
Bejegyezve: 2018-07-04
Fehérje tanácsadó post.featured_images[0].id Fehérjedús saláta
Bejegyezve: 2018-07-03
Kövess minket a Facebookon
Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.