Kiemelt cikkek:

Legfrissebb cikkek:
Kövess minket:

Miért fontos a testtömegindex?


A Fehérje Tanácsadó azzal a céllal jött létre, hogy támogatást nyújtson céljaid elérésében függetlenül attól, hogy izomtömeg-növelésben, fogyásban vagy életmódváltásban gondolkodsz. Itt széleskörű információt találsz könnyen emészthető formában ahhoz, hogy megérthesd a fehérjefogyasztás kiemelkedő fontosságát! Arra törekszünk tehát, hogy olvasóink tudatosabbá, egészségesebbé és ezáltal kiegyensúlyozottabbá válhassanak szervezetük maximális teljesítményének „előhívása” mellett.

Testünk ideális állapotban tartása alapvetően fontos feladat lenne egészségünk megőrzésében, nem csoda tehát, hogy régóta foglalkoztatja a szakembereket – és az átlagembereket is – egy olyan módszer, amivel megállapítható, hogy egészségesek vagyunk-e. A BMI számításához alkalmazott képletet a 19. században találta ki Adolp Quetelet, és ez a módszer a mai napig a testsúlyproblémák meghatározásának alapját jelenti. A TTI számítása egyszerű, a kilogrammban kifejezett testtömeget el kell osztani a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Nőknél a normál érték 20-29,9% közötti, az ez alatti érték kórosan sovány, e feletti érték túlsúlyos, illetve elhízott.

Férfiaknál picit másabb a helyzet, náluk a normál értékek 10-18,9% között alakulnak, ez alatt kórosan sovány, e felett túlsúlyos, illetve elhízott. Habár a BMI nem a tényleges testzsír-százalékot mutatja, hasznos lehet egy egészséges testsúly meghatározásánál. Mivel könnyű kiszámolni, a TTI-t széles körben alkalmazzák a túlsúlyosság felmérésére a lakosság körében, ugyanakkor például sportolóknál – akik az átlagosnál nagyobb zsírmentes izomtömeggel rendelkeznek – a szám torzíthat és indokolatlan esetben is túlsúlyt jelezhet.

Jelen kalkulátor habár nem a tényleges testzsír-százalékot mutatja, hasznos lehet egy egészséges testsúly meghatározásánál, figyelembe véve a magasságot. Ezeket az aránypárokat és a BMI-t széles körben alkalmazzák a túlsúlyosság felmérésére a lakosság körében, ugyanakkor például sportolóknál – akik az átlagosnál nagyobb zsírmentes izomtömeggel rendelkeznek – a szám torzíthat és indokolatlan esetben is túlsúlyt jelezhet.

A számítás azonban gyermekek esetében nem használható, náluk percentilis táblázatot alkalmaznak a szakemberek, ez azt mutatja meg, hogy az azonos nemű és életkorú gyermekek hány százalékának kisebb a testtömegindexe, mint a vizsgált egyénnek. Az 50-es percentilis az átlagos TTI-nek felel meg. A 97-esnél nagyobb percentilis kóros elhízásra utal, a 3-asnál kisebb pedig jelentős súlyhiányra. Magyarországon a 3. és 97. percentilis határai újszülötteknél 10,7 és 15,1; hatéveseknél 12,9 és 19,7 kg/m².

Idősek normál TTI [BMI] értéke nagyobb, mint a fiataloké, középkorúaké: 24–29 kg/m². Testzsír-százalékunk számítására az idők során és a technika, valamint a tudomány fejlődésével számos egyéb módszer is kialakult, Nick Trefethen 2013-ban dolgozta ki a „New BMI” fogalmát, a Broca-index pedig például egy jóval egyszerűbb számítást vesz alapul, ahol a magasságból kell 100-at kivonni az ideális súlyunkhoz.

Ezek mellett a módszerek mellett a haskörfogat, vagy a derék-csípő hányados is közkedvelt metódus, sőt a bőrredő mérés is egyre elterjedtebb. Egy fokkal már bonyolultabb és otthon egyáltalán nem elvégezhető módszer a BIA (Bio Impedancia Analízis), ahol a testen elektromosságot vezetnek át, majd a szervezet ellenállásából számolnak testösszetételt. A legfontosabb azonban, hogyha a testsúly-problémánkat komolyan szeretnénk venni, forduljunk bátran szakemberhez!

Egészséges életmód

Valóban jók a Táplálékkiegészítők?


A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges szervezet számára. A természetes források, mint zöldségek, gyümölcsök azonban már jóval kevesebbet tartalmaznak ezekből az anyagokból, mint 20-30 évvel ezelőtt. A különféle táplálék kiegészítők eme hiányokat kívánják pótolni és nem mellesleg olyan összetételben, amelyek olykor kifejezetten életmódhoz igazodóan tartalmazzák ezeket az anyagokat. Léteznek speciálisabb táplálék kiegészítők is, melyeket kifejezetten a testépítők, sportolók számára fejlesztettek ki, s melyek könnyen és gyorsan nagy mennyiségben hozzájárulnak ahhoz, hogy erőnlétüket, izomzatukat fenntartsák, illetve fejlesszék.